Кметът на село Мадара Неделчо Неделчев е внесъл жалба в Административен съд – Шумен срещу решението на Общинския съвет, с което се отхвърля искането на кмета да се проведе референдум в селото.

Решението на съветниците е от януари тази година и бе взето с 38 гласа „за“ непровеждане на местно допитване.

В предложението за референдум до местния парламент Неделчев постави искане за по-голяма финансова независимост на селото от Община Шумен, като въпросите бяха 4 - 100% от постъпленията от продажба на активи на територията на селото да се връщат в Мадара,  80% от приходите от наеми и аренда също да се използват за дейности от местно значение, кметът на селото да е последна инстанция, която да разрешава продажба, отдаване под наем и концесия на общински активи и кметството на Мадара да стане разпоредител с бюджетни средства от втори тип, каквито са общинските предприятия.

С оглед съдържанието на жалбата и оспорвания акт, като страни в производството съдът  изправя Неделчо Неделчев в качеството му на кмет на село Мадара - като жалбоподател и Общински съвет Шумен - в качеството на ответник.

Първото заседание на делото е насрочено за 20 март.

През 2021-ва година по искане на кмета на Мадара Общинският съвет разреши и се проведе референдум за отделяне на Мадара от община Шумен. Тогава жителите на селото категорично отхвърлиха това искане. Допитването струваше на жителите на общината 14 550 лева.

ШУМ.БГ