ВиК-Шумен обяви днес на сайта си новата цена на водата от 5,135 лв./м3 с ДДС. Увеличението влиза в сила със стара дата – от 1-ви юли, става ясно от съобщението.

В него е посочено още, че заповедта на управителя на дружеството Иван Пушкаров е издадена на основание Решение № БП-Ц-34/30.06.2023 г. КЕВР и чл. 14, ал.4 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги.

Припомняме, че на 30-ти юни Комисията за енергийно и водно регулиране одобри бизнес плана на ВиК-Шумен за периода 2022–2026 година и нова цена на водата в размер на 5,135 лв./м3 с ДДС.

След това на заседание на Асоциацията на ВиК на област Шумен кметовете от областта решиха да поискат Върховна административна прокуратура да спре решението.

Тогава се чуха и призиви управителят на ВиК да не се съобразява с решението на КЕВР и да не издава заповед за увеличение на цената. „ВиК-Шумен“ обаче е в лошо финансово състояние и една от причините за това е забавеното приемане на бизнес плана с по-високата цена на услугата. Тя не беше актуализирана от 2019-та.

ШУМ.БГ