Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и руският му колега Владимир Путин и техните делегации проведоха двучасови преговори в най-модерния руски космодрум "Восточний" в далечната източна Амурска област. Преди срещата на четири очи между двамата лидери, разговаряха и техните делегации, в които разговори участваха и руският министър на отбраната Сергей Шойгу и сестрата на севернокорейския лидер Ким Йо Чен.

В началото на разговора на четири очи севернокорейският лидер заяви, че срещата му с Путин е трамплин за по-близки отношения с Русия. Ким също така заяви, че ще превърне в абсолютен приоритет двустранните отношения между Северна Корея и Русия. A по-рано по време на срещата между делегациите, на които присъстваха и държавните глави, Ким изрази абсолютна подкрепа на Русия в "свещената ѝ борба" срещу империализма, предаде БТА.

На въпрос на репортери преди срещата дали Русия ще помогне на Северна Корея да "изстреля собствени сателити и ракети", Путин отговори: "Точно затова дойдохме тук", предаде CNN.

"Много се радвам да ви видя и добре дошли отново в Русия. Този път, както се разбрахме, на космодрума Восточний", каза Путин, седейки до Ким. "Разбира се, трябва да говорим по въпросите на икономическото сътрудничество, хуманитарните въпроси и ситуацията в региона. Имаме много за обсъждане", цитира го да казва CNN.

Ким благодари на Путин за поканата и каза, че двете страни имат "много теми", по които могат да си сътрудничат.

    "Както казахте, дневният ред между нашите страни включва политически, икономически и културни въпроси. Има много теми, по които нашите две страни трябва да си сътрудничат и за които ние да получим помощ в нашата война за независимост. Вярвам, че този момент ще послужи за издигане на двустранните ни отношения на следваща стъпка, на нова височина".

Севернокорейският лидер определи мястото на срещата като специално и го нарече "сърцето на космическата сила, какъвто статут има вашата страна". По думите му космодрумът дава възможност за "по-задълбочено разбиране за космическата сила днес и утре".

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък съобщи, че двамата лидери обменят мнения по най-актуални въпроси и увери, че двустранното сътрудничество между Москва и Пхенян не е насочено срещу други страни и не трябва да буди безпокойство. Песков добави, че не се предвижда подписване на документи след срещата на Путин и Ким, в това число на съвместна декларация.

Опасенията на САЩ бяха насочени към това, че потенциална оръжейна сделка може да накара Пхенян да предостави оръжия на Москва, които да използва във войната срещу Украйна, припомня CNN.

Срещата се проведе при изключителни мерки за сигурност, а до Русия севернокорейският лидер пътува с брониран влак. Каналът в "Телеграм" "ВЫ СЛУШАЛИ МАЯК" предаде, че дори столът, на който е седял Ким Чен-ун по време на разговорите с Путин, е бил много внимателно подбран, като е бил съобразен с неговото тегло и тестван предварително.

Двамата лидери пристигнаха поотделно на "Восточний", а руският държавен глава разведе севернокорейския си колега, който от вчера е на посещение в Русия, из космодрума, показвайки му площадката за сглобяване на ракети и за тяхното изстрелване. Пратениците на световните агенции отбелязаха любопитството, с което Ким Чен-ун подробно разпитва за мощта и големината на съответните части, докато разглежда руския ракетен комплекс "Ангара".

По-рано, след церемонията по посрещане на жп гарата в Хасан, севернокорейският лидер проведе разговори с руския министър на природните ресурси Александър Козлов, предаде ТАСС.

В делегацията от Северна Корея бе и Ким Йо Чен, която беше заснета да стои до брат си Ким Чен-ун, докато той оставя послание в книгата за гости на космодрума. "Славата на Русия, която роди първите завоеватели на космоса, ще бъде безсмъртна", гласи посланието, предаде CNN.

Ким Йо Чен е една от най-важните политически фигури в страната и ключов съветник на брат си. През 2021 г. Върховното народно събрание я избра за член на Комисията по държавните дела - най-важният правителствен орган на Северна Корея, в който влизат седем души и се ръководи от нейния брат. Ким Йо Чен притежава и партийна позиция като заместник-завеждащ отдел "Пропаганда и агитация" в ЦК.

Последва официален обяд, даден от Путин в чест на Ким. Ройтерс пояснява, че обядът включва салата с патешко месо, ролца от раци, рибена супа, есетра с гъби и десерт с горски плодове.

Какво представлява космодрумът "Восточний"?

Космодрумът, влязъл в експлоатация през 2016 г., се намира в Амурска област в руския Далечен изток, недалеч от границата с Китай и на около 1500 километра от град Владивосток. На руски език името му означава просто "Източен (космодрум)", сочи справка на БТА.

Путин разпореди изграждането на космодрума, за да намали зависимостта от космодрума "Байконур" в Казахстан, получил своята независимост след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Само на няколко километра от комплекса "Восточний" някога е имало съветска база за междуконтинентални балистични ракети, известна като "Свободний 18". Тя е била закрита през 1993 г.

Срещата с Ким, определян от бившия американски президент Доналд Тръмп като "човека-ракета", във "Восточний" поставя в центъра на вниманието загрижеността на Запада във връзка с развитието на ракетния потенциал на Пхенян. Най-новата севернокорейска междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-18" - първата междуконтинентална балистична ракета, която използва твърдо ракетно гориво - отново разпали дебата за възможни връзки на Русия с драматичното развитие в сферата на ракетите на въоръжената с ядрени оръжия държава.

Изграждането на на комплекса "Восточний" струва милиарди долари, което дава тласък на местната икономика. Строителството на обекта беше изпълнено с многократни забавяния и съпътствано с няколко корупционни скандала.

Първото изстрелване се състоя през 2016 г., когато излетя ракета "Союз-2". Последното изстрелване беше на ракета "Союз", носеща злополучния лунен космически апарат "Луна-25", който се разби на повърхността на Луната.

Путин се срещна и с ученичка, увлечена от разработване на сателити

Преди да се срещне с Ким Чен-ун, на "Восточний" Путин имаше възможност да разговаря и с талантлива руска ученичка от девети клас, увлечена по космическите дейности, в частност от разработването на спътници, предаде ТАСС. Това е Маша Андреева от Ростов на Дон, която на 1 септември по време на открит урок му разказа за своето увлечение.

Тогава тя сподели, че от три години се занимава със спътници и имала цял екип, с който разработва сателити. Момичето се обърна към Путин с молба учениците в специализираните паралелки за космически науки и разработки да могат да обикалят из обекти на руската космическа агенция в страната. Путин хареса идеята и така се стигна и до визитата на Маша на космодрума днес, припомня БТА. Тя му благодари, че й е дал възможност да го посети и развълнувано изрази желание руската космонавтика да продължи да напредва и тя да допринесе за това.

Путин изненада ученичката и като ѝ каза, че освен организираната визита за нея на космодрума, на 15-и септември тя ще присъства и на изстрелването на пилотирана мисия до Международната космическа станция. Става дума за космическият кораб "Союз МС-24", с който ще пътуват руски космонавти заедно с астронавт от НАСА. После руският държавен глава подари на момичето и кутийка със сребърен ключ вътре, за който каза, че за управление на старта на пилотирания космически кораб.

Дир.бг