САЩ и Бахрейн подписаха днес стратегическо споразумение в областта на сигурността и икономиката, което според американския държавен секретар Антъни Блинкън ще разшири сътрудничеството между двете страни в сферата на отбраната и разузнаването, предаде Ройтерс.

Споразумението беше подписано на среща в Държавния департамент между Блинкън и престолонаследника и премиер на Бахрейн принц Салман бин Хамад Ал Халифа.

"Това споразумение ще увеличи съгласуваността между нашите въоръжени сили и съчетаването и обединяването на разузнавателния ни капацитет, което ще ни даде възможност още по-ефективно да възпираме и реагираме на заплахите още при възникването им", заяви пред репортери Блинкън непосредствено преди церемонията по подписването.

"В основата на споразумението стои обща цел: да работим заедно, за да изградим един по-сигурен, по-благоденстващ и по-свързан със световната икономика регион", каза държавният секретар и допълни: "Очакваме с нетърпение да използваме това споразумение като рамка, която ще позволи включването на други държави, желаещи да се присъединят към нас в укрепването на регионалната стабилност, икономическото сътрудничество и технологичните иновации".

Подписването на споразумението става в период на раздвижване в Персийския залив и на фона на преговори между правителството на президента Джо Байдън със Саудитска Арабия за американско-саудитски отбранителен пакт и за възможността за израелско-саудитско споразумение за нормализиране на отношенията.

В Бахрейн се намират Пети флот на военноморските сили на САЩ и щабът на Централното командване на американските ВМС. Хиляди американски военни са разположени в Бахрейн, който е обявен за основен съюзник извън НАТО. Висш американски представител каза пред репортери вчера, че посещението на бахрейнския престолонаследник във Вашингтон е кулминацията на почти едногодишни дипломатически контакти, включително многократни посещения на висши американски служители в Манама.

Според Белия дом споразумението ще спомогне за официализирането на стъпките, които Централното командване на САЩ предприема за интегриране на системите за противовъздушна и противоракетна отбрана в региона и за повишаване на "осведомеността за морските пространства".

БТА