Силна експлозия избухна в района на кей пред хотел “Форум” в черноморския курорт Костинещи в Румъния. По първоначална информация става дума за морска мина, каза говорителят на румънските военноморски сили полковник Корнелиу Павел, цитиран от телевизия Диджи24.

Засечена е и втора мина, която е още във водата. Това не е първият подобен инцидент от началото на войната в Украйна, отбелязват местните медии.

Няма жертви в следствие на взрива, не са нанесени и сериозни материални щети, съобщи говорителят на Инспектората за извънредни ситуации Добруджа Ана-Мария Стойка.

“Експлозията беше силна. Имаше много черен дим. Казаха ни, че нещо е гръмнало. На място има полиция и пожарникари. Още има и туристи във водата”, сподели свидетел, цитиран от Диджи24.

Предстои достъпът на летуващите в зоната да бъде ограничен, информират от Министерството на отбраната.

Слухът на млад мъж, който е бил в близост, е пострадал при взрива, информират властите. Екип на Спешната помощ (СМУРД) го е консултирал и му е предложил да го транспортира до болница, но той е отказал.

От началото на войната в Украйна водолази от румънските Военноморски сили са неутрализирали пет морски мини в тази зона.

Инцидентът става непосредствено преди Деня на военноморския флот - 15 август. Очаква се във вторник румънският президент Клаус Йоханис да пристигне в Констанца, за да участва в церемония по случай празника.

БТА