Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц получи в петък обвинение в даване на лъжливи показания пред парламента, съобщи австрийската прокуратура за икономически престъпления и корупция.

Консервативният политик и бившият му началник на кабинета Бернхард Бонели са обвинени в даване на неверни показания пред анкетна комисия, разследваща правителството за предполагаема корупция заради скандала "Ибиса".

Коментирайки преди обявяването на обвинителния акт, Курц отхвърли обвиненията, като написа в социалната медийна платформа X: "Очаквам с нетърпение истината най-накрая да излезе наяве и обвиненията да се окажат безпочвени."

Процесът срещу него ще започне на 18 октомври и ако бъде признат за виновен, Курц - бивш лидер на консервативната Народна партия, може да получи до три години затвор, се казва в изявление на съд във Виена.

Делото се съсредоточава върху въпроса дали Курц е отговорил вярно на изслушванията в парламентарните комисии през 2020 г. и 2021 г., когато е бил попитан за назначения в държавната холдингова компания OBAG, която управлява инвестициите в частично или изцяло национализирани австрийски компании.

Курц напусна поста през 2021 г., след като прокурорите започнаха срещу него и още девет души разследване по подозрения в злоупотреба с доверие, корупция и подкупи.

През 2019 г. вицеканцлерът на Курц, бившият лидер на крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе, напусна заради негово видео в испанския курорт Ибиса с жена, представяща се за племенница на руски олигарх, очевидно предлагащ да коригира държавни договори и да обяснява как да се избягват законите за финансиране на партиите.

Австрийският канцлер Карл Нехамер изрази мнение по случая в петък, преди оповестяването на обвинителния акт, като каза: "Ако това е така, тогава най-накрая имаме възможност... да постигнем изясняване", съобщава Ройтерс.

Откакто напусна поста си, Курц работи като глобален стратег за технологичния инвеститор "Тийл кепитъл" (Thiel Capital).

Дневник