Медицинската сестра Луси Летби, най-големият сериен убиец на деца в съвременната британска история, ще прекара остатъка от дните си зад решетките, след като съдът ѝ даде доживотна присъда за убийството на седем новородени и опит за убийство на още шест бебета, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

33-годишната Летби убила пет новородени момчета и две момичета в родилното отделение на болница "Графиня Честър" в Северна Англия, докато е работила там в периода 2015 - 2016 г. Това е ставало чрез инжектиране на инсулин, подаване на кислород или принудителното им хранене с мляко.

Някои от новородените, на които е посегнала, са били близнаци - при един от случаите е убила и двамата близнаци, а при друг е убила две бебета от тризнаци. При два от случаите е убила по едно дете от двойка близнаци, но не е успяла при опита си да отнеме живота и на другото.

"Това е била безчовечно премислена, цинична кампания за убийство на невръстни - най-малките и най-беззащитни деца", заяви в мотивите си за присъдата съдия Джеймс Гос, който я осъди на доживотен затвор без изгледи някога да бъде пусната на свобода. "Във Вашите действия става дума за дълбока злонамереност, граничеща със садизъм. Нямате никакви угризения. Няма никакви смекчаващи вината обстоятелства", обърна се съдията към медицинската сестра.

Луси Летби бе обвинена в умишлено нанасяне на телесна повреда на новородени бебета по различни начини, включително с инжектиране на въздух в кръвния им поток и с подаването на въздух или мляко в стомасите им чрез назогастрални тръби (тръбите, които се вкарват от носа към стомаха).

Срещу нея бяха повдигнати обвинения и за отравяне на бебета чрез добавянето на инсулин в интравенозното им захранване и в увреждане на дихателните им тръби.

Летби не се призна за виновна по нито едно от обвиненията.

Съдебният състав от седем жени и четирима мъже заседаваше в продължение на 22 дни, преди да излезе с присъда. Един от съдебните заседатели от първоначалния състав не участва в заседанията, след като помоли да бъде извинен поради лични причини.

Тогава съдията даде на заседателите правото да стигнат до решение за присъдата с 10 гласа "за" вместо с изискваното пълно единодушие от 11 гласа.

Дир.бг